DOLAR
41,5796
EURO
48,7606
ALTIN
5.094,85
BIST
11.189,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon
Az Bulutlu
23°C
Trabzon
23°C
Az Bulutlu
Salı Yağmurlu
19°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
20°C
Perşembe Çok Bulutlu
20°C
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C

Cepteki sessiz tehlike: ‘Bluetooth’

Cepteki sessiz tehlike: ‘Bluetooth’
REKLAM ALANI
24.09.2025 12:32 | Son Güncellenme: 24.09.2025 22:34
3
A+
A-

Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, cep telefonlarında Bluetooth özelliğinin güvenlik zafiyetine dönüştüğü uyarısında bulunarak, “Yazılımlar kullanılarak cihazlara Bluetooth ile bağlanabiliyorlar” dedi.

Özelliğin bir sessiz tehlike olabileceğini söyleyen Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, “Bugüne kadar birçok alanda siber güvenlikle ilgili konulardan bahsedildi. Tabii bahsetmeyi biraz geri plana bıraktığımız ya da toplumda çok fazla farkında olunmayan da bir konu var, bu da Bluetooth konusu. Cihazların artması ile birlikte kulaklık olsun, aracımıza bindiğimiz zaman doğrudan telefonumuzla oradaki sistemi birleştirmek adına olsun birçok yerde Bluetooth özelliğini kullanmaktayız. 20-25 yıl önce bu gelişme bulunduğu zaman da birçok kişiyi heyecanlandıran bir teknolojiydi ve gerçekten de çok büyük katkıları da oldu. Ancak şu anda bir güvenlik zafiyeti haline dönüşmüş durumda. Elbette bunun için de yapabileceklerimiz var ama öncelikle Bluetooth’un da bir sessiz tehlike olduğunu vurgulamak istiyorum” dedi.

Topuzoğlu, özelliğin kullanılmadığı zamanlarda kapatılması gerektiğini söyleyerek, “Burada bununla ilgili bir takım yazılımlar kullanarak cihazlara bağlanabiliyorlar. Burada da bizim yapmamız gereken ilk önlem Bluetooth özelliğini sürekli açık bırakmamak. Çünkü sürekli açık olduğu zaman bir tarama durumunda bu frekanslar üzerinden cihazı aynı şekilde siber saldırıya maruz bırakmış oluyorsunuz.

Aynı şekilde ismini gizlemek yani cihazınızın ismini açık bırakmamak yapılabilir. En azından taramalarda bulunmamış olacak. Yine bilinmeyen cihazlara bağlanılmaması gerekiyor. Çünkü haliyle yeni bir cihaz alındığında da bir takım riskleri yanında almış oluyorsunuz” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.